Skip to main content

Over Xander, de trainer

Mindfulness brengt mij steeds weer terug bij wat me werkelijk voedt op het moment.

Ik ben opgegroeid in een academische omgeving, waar ik leerde mijn koppie te gebruiken om “problemen” op te lossen. Ik was in mijn hoofd met allerlei grote en ook vooral kleine zaken bezig, waar ik soms ook echt mooie oplossingen voor kon bedenken. Toch miste ik balans in mezelf. Ik was vaak onrustig, ontevreden, angstig en mensen in mijn omgeving konden me niet echt goed “pijlen”.

7 jaar geleden heb ik het roer om gegooid. Ik startte met een mindfulness stressreductie training en van daaruit ben ik me steeds verder gaan verdiepen in meditatie en bewustzijn.

Ik verdiepte me in Vipassana, ademwerk en yoga en kwam zo uit bij Hridaya Yoga, een centrum voor yoga en meditatie. Voor mij kwam in Hridaya Yoga veel bij elkaar, door een dagelijkse beoefening van meditatie en yoga begeleid met de lessen van Sahajananda, de oprichter van de school.

Voor mij is mindfulness essentieel om de balans te houden tussen de ondersteunende gedachten van mijn hoofd en deze verbonden te houden met wat er nu aan de hand is. Het helpt om te stoppen met eindeloos piekeren over mogelijk situaties. Het helpt om minder angstig te zijn. Het helpt om meer te genieten van dit moment. Het helpt om beter te slapen. En het geeft controle over mijn hoofd, zodat ik mijn hoofd vooral kan inzetten als ik het nodig heb.

De ervaringen die ik op deze weg heb opgedaan, deel ik nu graag met iedereen die daar baat bij kan hebben. In mijn werk combineer de wetenschappelijke onderbouwing met de ervaringsgerichtheid van de spirituele beoefening, om zo tot een dieper innerlijke weten te komen. Ik heb de opleiding tot mindfulness trainer (MBSR) gevolgd bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en geef nu zelf de mindfulness stressreductie training.